The time is aa 07:03:39

Bangers and Mash med ölkokt lök

Bjud på en klassisk pubrätt med Eriksberg Hovmästarlager 0,5%.

Så här gör du Bangers and Mash med ölkokt lök

Ingredienser:
  • 2st gullök
  • 75 g smör
  • 3⁄4 dl dl socker
  • 33cl mörk öl
  • 8st stora potatisar, mjölig sort
  • Ca 100g smör
  • 2-3 dl mjölk
  • Potatisskal
  • Olja till fritering
  • 3dl buljong (kalv, svamp eller kyckling)
  • 1 st tomat
  • Färsk timjan
  • Färsk rosmarin
  • Lökrester
  • 4st goda korvar av bra kvalité
  • Senap (jag gillar grov cidervinägersenap)
  • Lite hackad färsk persilja
Så här gör du:
  1. Ölkokt lök: Skala och skär ner Löken till båtar. Spara lökresterna till såsen. Stek löken på medelvärme i smör tills den blivit mjuk, men inte fått för mycket färg. Häll i socker och rör runt tills sockret smält och blivit lite karamelliserat. Häll i ölen och koka ihop tills nästan all vätska kokat in. smaka av med salt.

  2. Potatispuré: Skala potatisen och spara potatisskalen i lite kallt vatten. Koka potatisen helt mjuk i lättsaltat vatten. Koka upp mjölken. Passera potatisen och blanda i smör. Blanda med mjölk och smaka av med salt.

  3. Friterade potatisskal: Hetta upp oljan till 160 grader. Potatisskalen trivs bäst när det inte friteras i för hög värme, så att de inte blir mörka innan de blivit krispiga. Häll av vattnet från skalen och låt de rinna av på papper. Fritera skalen tills de slutar bubbla, låt rinna av på papper och salta lätt. Koka ihop buljong, delad tomat, örter och lökrester. Sila såsen och smaka av med salt. Vill du ha en extra fet o god sås kan du spräcka såsen med fettet från den stekta korven.

  4. Innan montering: Stek korven, först i olja och avsluta med en klick smör och en timjankvist.

  5. Montering: Se till att alla delar i rätten är varm, lägg upp en bra sked med puré, lägg korven brevid purén, lägg en klick senap på kanten, skeda över sky, sprinkla över potatisskalen och garnera med lite hackad persilja.

  6. Tips att dricka till: Eriksbergs Hovmästarlager