Visst kan en härlig skaldjursrätt kokad i vitt vin avnjutas med en god lager. Här är receptet som är särskilt gott till en Eriksberg Sommarskörd.
Finhacka vitlöken och lägg den i en matberedare tillsammans med vinäger, dijonsenap, och äggulor. Tillsätt oljan droppvis under mixning till en fin krämig aioli och smaka av med salt.
Skala sötpotatisen och skär i 1 centimeters tjocka stavar. Värm frityroljan i en kastrull eller fritös till 160 C och fritera ca 5 minuter, tills de har en ljus brynt färg. Lyft upp pommes fritesen och lägg de i en bunke. Vänd runt de i bunken tillsammans med salt och servera direkt. Om ni förfriterar dessa så kan man med fördel fritera de på nytt innan servering för en ännu krispigare yta.
Skrubba musslorna noga och låt de ligga i kallt vatten ca 30 minuter. Släng musslor som är öppna om de inte stänger sig när du knackar på de. Lyft upp musslorna i ett durkslag och låt de rinna av.
Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Värm en kastrull till högsta temperatur.
Häll ner olja, lök, vitlök, timjan och musslor och låt det fräsa i ½ minut. Häll sedan på vin, öl och salt och lägg på ett lock. Koka musslorna ca 3-5 minuter tills dom öppnar sig. Dra av kastrullen från plattan och lyft upp musslorna. Koka upp buljongen på nytt och sila den sedan.
Koka upp 1 liter av musselbuljong tillsammans med grädden och koka i ca 5 minuter. Mixa ner smöret med en mixerstav.
Lägg upp musslorna i stora djupa tallrikar och häll över såsen. Toppa gärna med lite finhackade örter. Servera med sötpotatis fritesen och aiolin.